Tippek a jobb önéletrajzhoz.


"20 másodperc egy önéletrajzra – mi vonzza a HR-es tekintetét?

2012. JÚLIUS 27. PÉNTEK

forrás: CVONLINE.HU

A HR-es megnyitja a levelet, és lát benne egy írást meg néhány csatolmányt. Hogyan lehet ott tartani a figyelmét, és elérni hogy tovább olvassa? Fontos tudatosítani benne, hogy egy ember kereste meg, nem egy rutin révén kapott valamit. Azaz a mail ne annyi legyen, hogy “Tisztelt …! Mellékelten küldöm… Üdvözlettel”. Ehelyett a motivációs levél rövidített változata lesz a nyerő: Megszólítás, erre az állásra jelentkezem, ezt tudom és tapasztaltam, mellékelem pályázati anyagom. Ha viszont fizetési igényt is fel kell tüntetni, akkor az csak a mellékelt motivációs levélben legyen benne. Emellett nyilván azt jó kiemelni, ami a hirdetésben szerepel, így van nagy esély arra, hogy megnyitja a mellékletet.
A fájlnevéből egyértelműen derüljön ki, hogy mi van benne. A helyes fájlnévben szerepel a név, valamint, hogy CV vagy motivációs levél, és hogy milyen nyelven íródott (hu, en stb.). Így a HR-es azt nyithatja meg, amelyikre kíváncsi.

10 másodperc

Ha már megnyitotta, akkor a szeme elé kerülő “összképen” is múlik a folytatás. Mi tartja ott? Például egy fénykép, ami egy szimpatikus embert ábrázol. Az is biztos, hogy egy kényelmesen olvasható, jól strukturált anyagot szívesebben átfut, mint egy apróbetűs, zsúfolt szöveget. Keresi benne a kulcsszavakat, melyek számára jellemzik az ideális jelöltet (ezek már a hirdetésben szerepelnek).
 Az emberi agy monitor előtt, gyorsolvasás üzemmódban így működik mindenhol, ahol balról jobbra olvasunk. Ezért a balra rendezett CV sablonokat ajánlom a blogomban.
Ketyeg az óra – az erre szánt 10 másodpercből 5 eltelt, HR-esünk látta, milyen a pályázó helyesírása, mennyire összeszedett, mennyire tud szövegszerkeszteni. Ha ezekből valami nem stimmel, akkor itt vége is az esélyeknek. Ha minden rendben, akkor a jelölt bejuthat a “középdöntőbe”, de valamivel még meg kell fogni a HR-es figyelmét. A fénykép sokat segíthet, de segíthetnek a különleges, álláshoz passzoló minősítések, vagy a hobbik is.
A szakmai minősítéseket jól ki kell emelni, és előre tenni a CV-ben. A hobbi ne “utazás, olvasás, zene” legyen, hanem konkrétumok arra vonatkozóan, hogy ki mit csinál a szabadidejében. “Utazás” – de merre, hogyan, miért? Magyarországi hegyi túrák, vagy várromok látogatása, különböző európai emlékhelyek, vagy bármilyen egyedi tematika már jelent valamit. Ki mit olvas? Sci-fi, történelmi regények, kiadványok vagy csillagászat? “Zene” – rendben, de hangversenyek, Beethoven, vagy rockzenekar? Bármi is, tanácsos inkább beírni konkrétan. A “sport” esetén sem mindegy, hogy valaki sakkozik otthon a fiával, vagy mesterjelölt – ez utóbbit tessék beírni.
Nem mindegy, hogy valaki a haverjaival billiárdozik, vagy versenyekre jár. Mindent, amiben az ember eredményes, vagy eltér az átlagtól, ajánlatos beírni. Jótékonysági civil tevékenység szintén kerüljön be..
Az utolsó 5 másodperc
Aki meggyőző volt, annak a HR-es 10 másodperc alatt elmenti a CV-jét egy erre szánt mappába. Megint előkerül a fájlnév fontossága. Kell-e átnevezgetnie, vagy már benne van minden fontos infó? Kitöltötte-e az illető az adatlapját a fájlnak, ami megmutat róla minden fontos infót, például az e-mailcímet, vagy a telefonszámot? Így a HR-esnek legközelebb meg sem kell nyitnia a fájlt, anélkül is láthatja az adatokat, amelyek még inkább elősegítik, hogy interjú egyeztetésre kerüljön a sor.